Vi taler med hinanden, ikke om hinanden.

Sladder – en definition: Sladder er en social aktivitet, hvor information om andre mennesker deles, ofte uden deres vidende eller samtykke. Det kan handle om både sande og usande historier, og det bruges ofte som en måde at skabe forbindelser og fællesskab mellem mennesker. Dog kan sladder også have negative konsekvenser, såsom at sprede misforståelser, skade ry og skabe konflikter. Selvom det kan føles uskyldigt, er det vigtigt at være bevidst om, hvordan og hvorfor man deltager i sladder, og hvilke konsekvenser det kan have for både sig selv og andre.

Negativ sladder: Her handler naturligvis om at imødegå den negative sladder. Men hvad er negativ sladder? Grænsen er ikke så let at sætte, for man taler naturligvis om andre i fællesskabet. Det positive er jo vigtigt at få sagt. “Hørte du, at Peter havde hjulpet Ulla med at få hængt en lampe op?” Det er jo ikke negativ sladder. Naturligvis ikke.

Den negative sladder: “Har du set, hvad Tove har skrevet på opslagstavlen. Det synes jeg ikke hun kan være bekendt, og det er jo ikke første gang.” Er det negativ sladder? Ja, hvis de to ikke går til Tove med det, så er det negativ sladder. Men slutter samtalen med, at den der fortæller siger: “Stop lidt. Jeg går til Tove og taler med hende om det.” Så er det ikke sladder, men en handling. som hjælper fællesskabet.

Det vil være lidt lettere og lidt mere forpligtende, at gå til Tove, hvis der er aftalt, sådan som det omtalen under: Hvordan gør vi det.

Det vil måske også være lidt lettere for Tove at tage imod henvendelsen.

Vi vil håndtere konflikter:

Konflikter skal og kan ikke undgås. Åbne konflikter, hvor man støder sammen er måske ikke det store problem. Det, der er problematisk, det er konflikter, som ligger og ulmer under overfladen. De konflikter skaber spændinger og dårlig stemning. For mange kan være rigtigt belastende for fællesskaber.

Defor er det en god regle, at få talt sammen efter en konflikt.

Vi er meget forskellige mennesker og vi klinger ikke lige godt med alle. Sådan er livet. Nogle taler vi bedre med end andre. Nogle er vi enige med andre er vi helt uenige med på en række området.

Men vi skal gerne respektere hinanden, selv om vi ikke er enige. Og efter en konflikt er det godt for fællesskabet, om de to får talt sammen. Ikke for at blive venner, selv om det jo ville være fint nok, men for at vinde respekten for hinanden tilbage, selv om man ikke er enige.